Lyssna på sidan Lyssna

Förbered dig för vinterstormar

Publicerad:

Oväder kan leda till att du måste klara dig en kortare eller längre period utan el, värme och vatten. Det kan också förstöra ditt hus eller annan egendom och leda till trafikproblem. Det är främst räddningstjänsten som ansvarar för räddningsarbetet i samband med stormar och oväder.

Vad behöver du tänka på?

– Vi brukar få larm om olyckor som orsakas av hårda vindar. Det är alltifrån omkullblåsta träd, tak som håller på att blåsa av, lösa föremål eller byggnadsställningar som blåst omkull, säger Mattias Wallsten, ställföreträdande räddningschef.

Längre el- och värmeavbrott är ovanliga i Sverige men de kan ändå inträffa när som helst. Stormen Gudrun och stormen Per är extrema exempel många av oss minns. Det blir extra besvärligt på vintern när det är kallt och mörkt ute.

Men alla kan förbereda sig genom att ha rätt utrustning hemma, berättar Tony Abaji som jobbar på Energimyndigheten.

– Filtar, ficklampor, ljus, ett spritkök och en batteriradio är saker som alla kan behöva vid ett längre el- eller värmeavbrott.
– Alternativa strömkällor för att kunna ladda mobiler och datorer kan också vara bra att ha, som solcellsladdare eller en powerbank.

Vid omfattande strömavbrott kan det också bli svårt att få reda på vad som händer. Han rekommenderar att du följer myndigheternas information via din lokala kanal P4 Jönköping/SR. Länk till annan webbplats.

Inför stormen

När en storm närmar sig går SMHI ut med en stormvarning. Räddningstjänsten har då några tips på hur man kan förbereda sig:

  • Ta bort lösa föremål från trädgårdar, uteplatser och balkonger. Till exempel studsmattor, cyklar, krukor, soptunnor och andra föremål som kan blåsa iväg och ställa till skada.
  • Rensa dagvattenbrunnar från löv och skräp så att regnvatten fritt kan rinna undan.
  • Säkra byggnadsställningar så att inget löst material kan lossna och vålla skada.
  • Se över annan lös egendom kring ditt hus.

Fakta

Vid en större kris eller extraordinär händelse har Sävsjö kommun en speciell krisledningsorganisation. Vid en sådan kris gäller lagen om extraordinära händelser i kommuner och regioner. Kommunstyrelsens ordförande avgör när kommunen övergår i en krisledningsorganisation. Ovanliga händelser kan tillexempel vara

  • långvarigt elavbrott
  • större olyckshändelse
  • utsläpp av farliga kemikalier
  • epidemisk smitta
  • långvarigt avbrott i vattenförsörjningen.