Lyssna på sidan Lyssna

Elljusspår och motionsspår

Motionsspår i Sävsjö kommun

Gamla järnvägsbanken

På gamla järnvägsbanken mellan Sävsjö och Vallsjöbaden finns en cirka 5 kilometer lång gång, motions- och cykelväg.

Rörviks elljusspår

Ett kommunägt elljusspår med en längd av 2,5 kilometer. Sköts av Rörviks Idrottsförening med kommunalt bidrag.

Stockaryds elljusspår

Ett föreningsägt elljusspår med en längd av 2,5 kilometer. Sköts av IFK Stockaryd med kommunalt bidrag.

Sävsjö elljusspår

Ett kommunägt elljusspår med en längd av 1,5 och 2,5 kilometer. Sköts av IFK Sävsjö med kommunalt bidrag.

Vrigstad elljusspår

Ett kommunägt elljusspår med en längd av 2,5 kilometer. Sköts av Vrigstad Idrottsförening med kommunalt bidrag.

Motionsspår runt Eksjöhovgårdssjön

Under 2018 avslutades upprustningen av motionsspåret runt Eksjöhovgårdssjön. Spåret är nu uppmärkt med nya skyltar och man har även placerat ut ett antal rastplatser där man kan stanna till för att njuta av de vackra vyerna.

Naturvårdsverkets lokala naturvårdssatsning (LONA) har bidragit med pengar till upprustningen.


Strövområde Djupadal

Strövområdet runt Djupadals dammar har rustats upp med nya gångbroar och grusade stigar istället för de spänger som låg där tidigare.

Naturvårdsverkets lokala naturvårdssatsning (LONA) har bidragit med pengar till upprustningen. Under andra etappen av projektet utökades stigområdet söderut, med en enklare stig som leder till två fornlämningar i området. De består av en bronsåldersgrav och några parallella hålvägar. Den nytillkomna stigsträckan är cirka 800 meter lång.

Området runt dammarna är rikt på fågelliv och den en kilometer långa slingan runt dammarna ligger bara ett stenkast från centrum. På kullen finns en förberedd grillplats med utsikt över en av dammarna. Tack vare att dammarna har öppet vatten året om är det ett ypperligt ställe att ta med barnen till för att mata änderna.

I en artikel från Sävsjöappen, den 3 mars 2016, kan man läsa:

"Djupadal har varit ett populärt område bland ornitologföreningen Ruskenprickarnas medlemmar. - Det är positivt med nya broar. Då kan vi komma ner och se ifall det skulle finnas någon liten strömstare där nere. Det har ju inte gått att röra sig i området på länge, säger Anne-Marie Kristoffersen, ordförande i Ruskenprickarna. Det har tidigare varit ett rikt fågelliv i området med flera sällsynta arter.
- Svart rödstjärt har jag sett bland annat. Vi har fiskgjuse där nere, de häckar inte där men de fiskar där. I granarna finns korsnäbb och när jag var där nere för en tid sedan fick jag se en bläsand bland alla gräsänder.Hon minns också tillfället när den mycket sällsynta vattenpiplärkan sågs.
- Den finns normalt bara vid kusterna så att vi hade den i Sävsjö var helt unikt, säger hon."

En ny bilparkering har iordningsställts under andra etappen av projektet. Den når man genom att svänga av vid vägvisaren för fornlämning, som ligger straxt utanför tätorten på södra infarten från Stockaryd (väg 761). Den andra, större parkeringen, som har plats för både fler bilar och buss, når man via infarten till Djupadals dammar i höjd med reningsverket, också den utmed infarten från Stockaryd.


Kontakt

Kultur- och fritidsenheten

Djurgårdsgatan 1
576 80 Sävsjö
0382-152 16
kultur-fritid@savsjo.se

Tillförordnad kultur- och fritidschef

Anders Varga
0382-152 17

Vaktmästare

0382-153 07

Följ oss i sociala medier

Du kan komma i kontakt med och påverka Sävsjö kommun på många olika sätt. Ett sätt är genom sociala medier.