Lyssna på sidan Lyssna

Gatunamn och adresser

Huvudprincipen för adressättning är att den ska vara logisk och platsen lätt att hitta framförallt för utryckningsfordon och liknande situationer.

Myndighetsnämnden beslutar namn på gator

Det är myndighetsnämnden som beslutar om namn på gator och kvarter inom tätorterna och vissa delar utanför dessa.

Mellan åren 1972 och 2006 har mätningstekniker Johnny Thorstensson tillsammans med byggnadsnämndens ordförande och Hembygdsföreningen (den så kallade namnberedningen) tagit fram namnförslagen. Gatunamnen har genom åren fastställts av samhällsstyrelsen, municipalfullmäktige samt kommunfullmäktige. Från 1999 och fram till och med 2006 var det byggnadsnämndens ansvar, därefter tog tillstånds- och myndighetsnämnden, numera myndighetsnämnden, över besluten.

Det alltså numera myndighetsnämnden som beslutar om namn på gator och kvarter inom tätorterna och i vissa delar utanför dessa. Namnförslagen har ofta kommit till i samråd med Hembygdsföreningen.

Adressättning av samtliga bostadsbyggnader på landsbygden har genomförts och görs löpande för nya. Dessa fastställts av myndighetsnämnden. Detta görs för att varje bostadsbyggnad ska ha en unik adress. Fastställda adresser förs in i adressregistret i Lantmäteriets databas. Det är sedan PostNord som tilldelar adressen ett postnummer. Vid nybyggnation hanteras normalt belägenhetsadressen som en parallell process i bygglovsprocessen men om du har frågor om adresser eller saknar en adress är du välkommen att kontakta kommunen enligt nedan kontaktuppgifter.

Huvudprincipen för adressättning är att den ska vara logisk och platsen lätt att hitta framförallt för utryckningsfordon och liknande situationer. Normalt är det då en löpande numrering utmed en gata eller by som är det mest lämpliga.

Historierna bakom namnen

En hel del av gatunamnen har en spännande historia. På kartan kan du klicka dig in och läsa mer. De gator där information finns är kraftigt markerade. Du kan också ladda hem informationsfoldern nedan.

I denna folder kan du läsa historien bakom många av gatunamnen i Sävsjö. Pdf, 2.4 MB.

Foldern är framtagen av Sävsjö Hembygdsförening Länk till annan webbplats. i samarbete med Sävsjö kommun

Karta över gatunamn

Zooma och panorera i kartan för att komma till någon av de markerade gatorna. Klicka på en markerad gata för mer information.