Lyssna på sidan Lyssna

Missbruk och beroende

Upplever du att alkohol, droger eller spel tar för stor del i ditt liv? Är du orolig för någon annan? Då kan du få hjälp av kommunen.

Missbruksenhetens öppenvård vänder sig i första hand till dig som är över 18 år, men du är alltid välkommen att kontakta oss även om du eller den det gäller är under 18 år.

Öppenvården erbjuder samtal, konsultation och rådgivning för vuxna med riskbruk eller missbruk av alkohol eller droger. Även anhöriga är välkomna att höra av sig till oss. Vi arbetar både förebyggande och med behandling.

Hela vår verksamhet lyder under lagar om sekretss och tystnadsplikt.

Missbruksenhetens öppenvården kan erbjuda olika stödinsatser. Läs gärna mer om Sävsjö kommuns öppenvård - stöd vid riskbruk, missbruk och beroende Pdf, 1.2 MB.

Vill du göra en förändring i ditt liv finns det olika typer av hjälp att få. Ta kontakt med socialkontoret i Sävsjö kommun för att få mer information och rådgivning.

Du har möjlighet att träffa en handläggare eller behandlare upp till fem gånger utan att någon kontakt behövs dokumenteras. Du har även möjlighet att vara anonym. Samtalen kan ske över telefon om det önskas eller på en neutral plats.

Behöver du en längre kontakt med öppenvården ansöker du om stöd enligt socialtjänstelagen. Då träffar du en socialsekreterare som tillsammans med dig kartlägger ditt behov av stöd. Den utredningen som socialsekreteraren därefter gör ligger till grund för din planerade insats på öppenvården.

Finns det någon i din närhet som du misstänker har problem med riskbruk, missbruk eller beroende? Då är du välkommen att kontakta socialkontoret i Sävsjö kommun för att få information och stöd i hur du kan hjälpa någon i din närhet.

Om du vill lämna en orosanmälan har du som privatperson rätt att vara anonym när du anmäler. Tänk då på att inte uppge några uppgifter om dig såsom namn, adress eller telefonnummer.

Om du misstänker att ett barn far illa bör du anmäla det till socialkontoret.

Du har som privatperson rätt att vara anonym när du anmäler. Tänk då på att inte uppge några uppgifter om dig såsom namn, adress eller telefonnummer.

Om du är tveksam till att göra en anmälan kan du alltid ringa och rådgöra med socialtjänsten, utan att namnge familjen. Om ett barn är i akut fara ska du omedelbart kontakta polis (112), socialkontor eller Höglandets socialjour (utanför kontorstid, 112). Polisen måste alltid ta kontakt med socialtjänsten när det rör barn som kan fara illa.

På följande länkar kommer du till sidor där du kan läsa mer om missbruk, riskbruk och beroende och hur man kan få hjälp.

  • Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), sprider kunskap om konsumtions- och skadeutvecklingen av alkohol och andra droger i samhället. Besök gärna deras hemsida can.se Länk till annan webbplats. för att läsa mer.
  • Spelberoendegruppen är en ideell riksorganisation som hjälper spelberoende och anhöriga via självhjälpsgrupper. Besök gärna deras webbplats spelberoendegruppen.com Länk till annan webbplats. för att läsa mer.
  • Alkoholhjälpen.se Länk till annan webbplats..se erbjuder anonymt och kostnadsfritt stöd för dig som har funderingar kring ditt eget drickande eller som är orolig för någon i din närhet.
  • Besök gärna Vårdguiden - alkohol och tobak Länk till annan webbplats. för att få koll på din alkoholvanor.
  • Stödlinjen är en nationell stödinsats för personer som spelar om pengar, samt stöd deras anhöriga. Besök gärna deras hemsida stödlinjen.se Länk till annan webbplats. för att läsa mer.
  • Spelprevention.se Länk till annan webbplats. vänder sig till dig som arbetar med att förebygga spelproblem. Här hittar du kunskap om spelproblem och vägledning kring hur problemen kan förebyggas.
  • Cannabishjälpen är en plats för alla som berörs av cannabis. Oavsett om du själv röker ibland, har stora bekymmer med cannabis, är anhörig eller möter de som röker i ditt arbete och vill hjälpa, är cannabishjälpen en sida där du kan hitta relevanta fakta. Du kan även ställa frågor samt hitta professionellt stöd och behandling ifall du vill ha hjälp att sluta röka. Besök gärna deras hemsida cannabishjalpen.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

För besök hos socialförvaltningen, är du välkommen till Villagatan 12 i Sävsjö.

Öppettider för receptionen på Villagatan 12

Vardagar klockan 08.30 - 15.00
Lunchstängt mellan klockan 12.00 - 13.00.

Socialförvaltningens växel

Du kan nå oss på telefon 0382-154 60.
Måndag - torsdag klockan 08.00 - 16.00
Fredag klockan 08.00 - 15.00
Lunchstängt mellan klockan 12.00 - 13.00

Telefontider för biståndshandläggare

Måndag till fredag klockan 08.00 - 09.30.

Besöksadress

Villagatan 12
576 36 Sävsjö.

Postadress

Socialförvaltningen
576 80 Sävsjö

Vid akuta situationer

Vid akuta situationer utanför ordinarie kontorstid kontaktas socialjour - som nås via larmnumret
112.

Följ oss i sociala medier

Du kan komma i kontakt med och påverka Sävsjö kommun på många olika sätt. Ett sätt är genom sociala medier.