Lyssna på sidan Lyssna

Sommarjobb för unga = feriepraktik

Feriepraktik är till för dig som är mellan 16-17 år. Om du är över 18 år rekommenderar vi dig i stället att söka sommarvikariet. Gå till sidan Bästa jobbet – sommarvikariat inom vård och omsorg.

Feriepraktik - för dig som är nyfiken på arbetslivet

Genom våra feriepraktikplatser hoppas vi att du får en inblick i arbetslivet. En feriepraktik kanske hjälper dig när du ska välja yrke i framtiden. Feriepraktik är ett handlett "sommarjobb" under 3 veckor där man inte ersätter ordinarie personal. Feriepraktik handlar i första hand om att lära sig och vara en extra resurs till arbetsstället. Ungdomar mellan 16-17 år och som är folkbokförda i Sävsjö kommun kan söka feriepraktik.

Varje år anställer Sävsjö kommun ungdomar i sina verksamheter på feriepraktik. Syftet är att man vill ge unga människor praktisk erfarenhet av olika kommunala jobb, öka intresset för olika arbetsområden, men också möjligheten att tjäna en slant på sommarlovet.

Vi arbetar för att alla som söker ett sommarjobb ska får ett erbjudande om feriepraktik hos någon av de arbetsgivare som har ansökt om att ta emot feriepratikant.

Ansökningsperioden för 2024 är stängd.

Feriepraktik kultur är ett regionalt projekt som skapar feriepraktikplatser för ungdomar inom kulturområdet i Jönköpings län. Region Jönköpings län är medfinansiär till kulturprojekten i Sävsjö kommun.

Vilka sommarjobb finns i år?

Det finns spännande feriejobb inom många olika områden. När du ansöker kan du välja vilket område du helst vill jobba inom. Vi försöker matcha ditt önskemål, men det är inte säkert att vi kan erbjuda dig plats inom det område du önskar.

Du kan till exempel arbeta med trädgårdsarbete, hjälpvaktmästare, målningsarbete, huvudsakliga sysslor i kök, lokalvård, med mera.

Du kan till exempel arbeta på förskola och fritidshem, ledare i landslagets fotbollsskola eller annan verksamhet med barn under 18 år. Arbetet med barn kombineras ofta med städning och materialvård. (Ett utdrag ur belastningsregistret krävs för att få jobba med barn under 18 år).

Du kan till exempel arbeta på äldreboenden, servicehem och liknande. Arbetsuppgifterna består i att umgås med och aktivera de boende genom promenader, läsning, spel m.m. Städning och köksarbete ingår också i arbetsuppgifterna.

De flesta projekten kräver särskilt intresse eller särskilda kunskaper. Kontakta oss om du vill veta mer om de olika sommarprojekten.

Biblioteket

Sävsjö bibliotek är ett av våra sommarprojekt som du kan ansöka till. Biblioteket är en serviceinrättning där du kommer möta många människor. Anmäl ditt intresse att sommarjobba på biblioteket i samband med att du skickar in din ansökan.

Arbetsuppgifter: I uppgifterna ingår att hålla ordning i bokhyllorna samt städa bokhyllorna. Andra uppgifter kan förekomma i mån av tid.

Krav: Du som söker ska skriva några rader om dig själv och berätta varför du är intresserad av att jobba på Biblioteket.

Musik

Älskar du att spela och/eller sjunga? Då ska du anmäla ditt intresse till årets sommarmusiker. Sommarmusiker är ett av våra specifika sommarprojekt och pågår under tre veckor. Du anmäler ditt intresse att bli sommarmusiker i samband med att du skickar in din ansökan.

Arbetsuppgifter: I uppdraget ingår att spela, sjunga och uppträda på kommunens äldreboende, dagcenter och olika gruppboenden. Uppträden på förskolor och fritids kan också bli aktuellt.

Krav: Du ska kunna spela och sjunga akustiskt och ha tillgång till eget instrument.

Beskriv dig själv, vilket instrument du använder och vilken sorts musik du spelar. Bifoga en repertoarlista och skicka med ett smakprov på ljudfil eller länk, till exempel Youtube.

Teater

Älskar du teater och är nyfiken på hur en teaterföreställning blir till? Då ska du anmäla ditt intresse till årets sommarteater. Vi garanterar dig ett roligt sommarjobb du aldrig glömmer! Du får prova på att vara skådespelare och vara med och skapa tre olika barnteaterföreställningar.

Sommarteater är ett av våra specifika sommarprojekt som pågår under tre veckor. Tillsammans med studieförbundet Vuxenskolan ger Sävsjö kommun möjligheten för tio ungdomar att pröva på sommarteater som feriepraktik.

Under veckorna är det intensivt arbete med att lära sig manuset samt lära känna karaktären du ska spela. Vi kommer även att ha en del dramaövningar för att lära känna varandra och bli säkrare på att agera på scenen. Vi kör två föreställningar inför publik på förskolor runt om i kommunen.

Testa på att starta och driva eget företag under sommarlovet. Sävsjö kommun samarbetar med konceptet UngDrive som är ett nätverk av framstående unga företagare som hjälper och stöttar dig som är 15-18 år att tjäna pengar på en egen affärsidé under sommaren.

Du får ett startkapital på 1 500 kronor så att du lättare kommer igång. Coachning sker av riktiga företagare och du får ta del av föreläsningar, workshops, coaching och säljträning. Utöver detta kommer du att lära känna många nya människor, utvecklas som person och framförallt ha riktigt roligt.

Du behöver ingen färdig affärsidé för att ansöka. Läs mer och ansök på UngdDrives webbplats UngDrive Länk till annan webbplats.


Bra att veta när du ansöker

Det är viktigt att veta vad som gäller vid ansökan om feriepraktik. Här hittar du de vanligaste frågorna.

Vem kan söka feriepraktik?

Alla ungdomar födda 2007 eller 2008 som är folkbokförda i Sävsjö kommun kan söka feriepraktik.

Hur många får ett erbjudande?

Vi gör vårt bästa för att alla som söker ska kunna erbjudas ett sommarjobb. Det finns dock begränsat med pengar samt ett begränsat antal platser som kan komma att fördelas genom lottning. Det är många som söker så du bör även söka andra sommarjobb.

Får jag en bekräftelse på min ansökan?

En bekräftelse på att vi tagit emot din ansökan skickas till din mejl. Får du ingen bekräftelse ber vi dig att kontakta oss snarast för att vi ska kunna ta hänsyn till din ansökan.

Kan jag ändra min ansökan?

Om du vill ändra något i din ansökan måste du skicka in en ny. Senast inskickad ansökan gäller.

Vilka veckor får jag jobba?

Du arbetar du fem dagar veckan i tre veckor. De vanligaste perioderna är veckorna 25-27 och 29-31 men andra perioder kan förekomma.

Kontrollera att dina andra aktiviteter i sommar inte krockar med de veckor du ansöker om jobb. I ansökan skriver du vilka veckor du helst vill jobba så försöker vi tillgodose ditt val. Det finns dock ingen garanti för att du får ett jobberbjudande exakt de veckor du önskar. Kan du inte jobba alls under vissa veckor så skriv det i din ansökan.

Under första perioden infaller midsommarafton som är en arbetsfri dag vilket gör att denna period blir en dag kortare.

Får jag jobba mer än en period?

Nej det får du inte, eftersom så många som möjligt ska kunna erbjudas ett sommarjobb.

Måste jag begära ett utdrag ur belastningsregistret?

Ja, du får inte börja jobba innan du lämnat in registerutdraget.

Du beställer själv ett registerutdrag hos Polismyndigheten i samband med din ansökan. Även om du inte kommer att arbeta direkt med barn kan du ändå komma i kontakt med barn på olika sätt i din anställning.

Det tar minst två veckor innan du får registerutdraget hemskickat. Beställ därför utdraget direkt. Registerutdraget ska vara till sommarförmedlingen tillhanda senast 15/4. Registerutdraget skickas in till Sävsjö kommun, Sommarjobbsförmedlingen, 576 80 Sävsjö. I annat fall riskerar du att din plats gå vidare till annan sökande.

Här hittar du blanketten för att beställa registerutdrag Blankett för att beställa registerutdrag Länk till annan webbplats..

Kan jag påverka vilken plats jag får?

Det finns utrymme att komplettera din ansökan. Var tydlig med vad du skulle vilja jobba med så är chansen större att du erbjuds en arbetsplats som passar dig. Det finns dock ingen garanti för att du får ett jobberbjudande inom det område du önskar.

Om du vill att vi ska ta hänsyn till att du av särskilda skäl inte kan ta vissa jobb eller utföra vissa arbetsuppgifter måste du ange det i samband med din ansökan. Du kan inte byta i efterhand när du fått ett erbjudande.

Blir jag garanterad plats på den ort jag bor?

Om du får ett sommarjobb försöker vi i första hand ge dig ett erbjudande på den ort där du bor men det finns ingen garanti. Det kan innebära att du får ett jobberbjudande på en annan ort i Sävsjö kommun. Eventuella resekostnader till och från arbetsplatsen betalar du själv.

Kan jag byta plats?

Nej, du kan inte byta arbetsplats, bara tacka nej om du inte vill ha det jobb du blir erbjuden.

Kan jag byta tidsperiod?

När du fått ett erbjudande om jobb är det inte möjligt att byta tidsperiod. Om du inte kan eller vill jobba måste du tacka nej. Det beror på att så många som möjligt ska få en chans att jobba. Det är inte heller möjligt att jobba mer eller mindre än tre veckor.

När får jag besked?

Besked får du via mejl löpande.

Här hittar du registerutdrag från belastningsregistret, Registerutdrag från belastningsregistret Länk till annan webbplats.

Här kan du läsa om skattebefrielse 2024, Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag Länk till annan webbplats.

Här kan du läsa om hur du anmäler bankkontot dit du vill ha din lön, Kontoanmälan Länk till annan webbplats.

Utdrag ur belastningsregistret och skattebefrielsen skickas till:

Sävsjö kommun
Sommarjobbsförmedlingen
576 80 Sävsjö

När du har feriejobbat får du lön. För att du ska kunna få lönen utbetalad så behöver du ett bankkonto. Här hittar du information vilken ersättning du får och när du kan få ersättningen utbetald.

Vad får jag för ersättning?

Lönen för 2024 är ännu inte förhandlad men ersättningen för 2023 var följande:

16-åringar, 60 kronor per timme
17-åringar, 70 kronor per timme
Student på vård- och omsorgsprogrammet som fyller 18 år 2023, 90 kronor per timme (under förutsätttning att personen söker och får en feriepraktik inom vård- och omsorg).

När får jag min ersättning?

Ersättningen betalas ut efter avslutad feriepraktik. För att få ersättning måste handledaren på din arbetsplats rapportera in den tid du har arbetat via en e-tjänst. Inrapporteringen måste ske senast 12/7 för att ersättning ska betalas ut i juli och 12/8 för att ersättning ska betalas ut i augusti.

Hur får jag min ersättning?

Lönen betalas ut via Swedbank. För att lönen ska sättas in direkt på ditt bankkonto måste du anmäla ditt lönekonto i god tid till Swedbank innan lönen betalas ut. Här kan du läsa om hur du anmäler ditt konto: Kontoanmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Måste jag betala skatt på min ersättning?

All lön är skattepliktig men om din årliga inkomst understiger 24 238 kronor under 2024 behöver du inte betala skatt. För att arbetsgivaren inte automtiskt skall dra 30 procent skatt måste du fylla i blanketten, på Skatteverkets webbplats hittar du blanketten "Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag" Länk till annan webbplats. och lämna in i god tid före löneutbetalning till Sävsjö kommuns reception i kommunalhuset, Djurgårdsgatan 1 eller skickar den till:

Sävsjö Kommun
Personalavdelningen
576 80 Sävsjö

Om din årliga inkomst överstiger 24 238 kronor under 2024 kan du ansöka om skattejämkning för att betala mindre skatt än om du till exempel hade arbetat heltid.

Kontakt

Adress

Sävsjö kommun
Sommarjobbsförmedlingen
576 80 Sävsjö