Lyssna på sidan Lyssna

Kontaktfamilj

En kontaktfamilj tar emot ett barn eller en ungdom i sitt hem någon eller några dagar i månaden, för att vara ett extra stöd.

Vad innebär det att vara kontaktfamilj?

Ni som kontaktfamilj tar emot ett barn eller ett syskonpar i ert hem. När barnet kommer på besök gör ni vardagliga saker. Det viktiga är inte vad ni gör tillsammans utan att ni tar er tid för barnet och att ni har möjlighet att göra plats i er vardag för en person till.

Ett barn kan behöva en kontaktfamilj av olika anledningar. Det kan till exempel vara att barnet eller ungdomen behöver hjälp med att bryta isolering och komma ut i samhället eller att hitta på aktiviteter som stärker självkänslan. Andra behöver stöd i skolarbetet eller i att hitta en fritidssysselsättning. Gemensamt för alla är behovet av en trygg vuxen som har tid att lyssna och ge stöd.

En kontaktfamilj kan se ut på många olika sätt. Det kan vara en eller två vuxna, äldre eller yngre, med eller utan barn. Huvudsaken är att du är en trygg och stabil vuxen som har tid, plats, ork och engagemang för att ta hand om ett barn. Det är också viktigt att du har respekt för barnets bakgrund och integritet.

Som kontaktfamilj bör du ha ett intresse av att skapa en varaktig relation. De flesta uppdrag pågår ett par år, men det finns uppdrag som sträcker sig över längre tid.

Som kontaktfamilj får du handledning av en familjehemssekreterare.

Om du har ett intresse av att bli kontaktfamilj eller om du bara vill veta mer om vad uppdraget kan innebära är du välkommen att kontakta en familjehemssekreterare inom socialförvaltningen.

Vill du bli kontaktfamilj görs ett hembesök och en intervju där du får berätta om dig själv, din familj och era tankar om att bli kontaktfamilj. Det görs även en obligatorisk kontroll av polis- och socialregister.

Till kontaktfamiljer utgår ersättning enligt Sveriges Kommuner och Regioners rekommendationer.

Kontakt

Öppettider för receptionen

Vardagar klockan 08.30 - 15.00
Lunchstängt mellan klockan 12.00 - 13.00.

Socialförvaltningens växel

Du kan nå oss på telefon 0382-154 60.
Måndag - torsdag klockan 08.00 - 16.00
Fredag klockan 08.00 - 15.00
Lunchstängt mellan klockan 12.00 - 13.00

Telefontider för handläggare

Handläggare för barn och unga har telefontid vardagar klockan 08.30-09.30. Övrig tid är du välkommen att ringa till socialförvaltningens växel.

Mejladress

socialen.soc@savsjo.se

Besöksadress

Villagatan 12
576 36 Sävsjö

Postadress

Socialförvaltningen
576 80 Sävsjö

Vid akuta situationer

Vid akuta situationer utanför ordinarie kontorstid kontaktas socialjour - som nås via larmnumret 112.